Πρόγνωση Καιρού
Ενημερωνόμαστε από έγκυρα και αξιόπιστα μέσα σχετικά με τη πρόγνωση του καιρού.
Στην αρχή καλό θα ήταν να επιλέγουμε ημέρες με ήρεμα νερά ώστε να επικεντρωθούμε στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Σίγουρα τα κύματα προσφέρουν διασκέδασή αλλά απαιτούν και την ανάλογη εμπειρία ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Όταν με το καιρό νιώσουμε πιο σίγουροι και θέλουμε να δοκιμάσουμε δυσκολότερες συνθήκες, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τους στεριανούς ανέμους. Στεριανός άνεμος (ή καταβατικός αν μιλάμε για απόκρημνες πλαγιές) ορίζεται ο άνεμος με κατεύθυνση από τη στεριά προς την ανοιχτή θάλασσα, ο οποίος δημιουργεί μικρό κυματισμό κοντά στην ακτή, αλλά αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση από αυτή (το κύμα καθώς «ταξιδεύει» προς το ανοιχτό πέλαγος μεγαλώνει σε ύψος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύσκολες συνθήκες για την επιστροφή μας στην ακτή, αφότου ανοιχτήκαμε. Ειδικά αν μιλάμε για φουσκωτά καγιάκ, τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Ένας καιρός που έρχεται από το πέλαγος στη στεριά, μπορεί να μας φαίνεται πιο δύσκολος στην ακτή αλλά είναι σαφώς προτιμότερος, ειδικά στα πρώτα μας βήματα.





Σημείο Εισόδου – Εξόδου
Μετά από την αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών πρέπει να επιλέξουμε ένα σημείο που θα μας προσφέρει εύκολη είσοδο και έξοδο στο νερό. Βράχια και ξέρες χαρτογραφούνται στο μυαλό μας ενώ ακόμα ψάχνουμε το απάνεμο και προστατευμένο σημείο της παραλίας για την είσοδο / έξοδό μας, ειδικά όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν.
Τέλος, σε κάθε βόλτα μας και ανεξάρτητα από το επίπεδο μας θα πρέπει να ενημερώνουμε κάποιο δικό μας πρόσωπο στη στεριά για τον τόπο και τη διάρκεια που προγραμματίζουμε τη βόλτα μας. Αυτό χρειάζεται, ώστε αν κάτι πάει στραβά να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες πληροφορίες στα διασωστικά συνεργεία.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί όλα τα ανωτέρω δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εκπαίδευση με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή.





Εξοπλισμός Νερού
Αξιόπλοο και κατάλληλο σκάφος
Το πιο σημαντικό στο θαλάσσιο καγιάκ είναι προφανώς το σκάφος σου. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του κωπηλάτη και του σκάφους είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η σχέση χτίζεται σταδιακά αλλά θα πρέπει από τη πρώτη ήμερα γνωριμίας να είναι ένα σκάφος κατάλληλο για εσένα. Ένα σκάφος που είναι πολύ μεγάλο, μικρό ή ιδιαίτερα στενό θα σε γεμίσει ανασφάλεια, κούραση και πιθανούς τραυματισμούς, ενώ υπό συνθήκες μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Η καλή κατάστασή του είναι αυτονόητη και ο έλεγχος εκ μέρους σου απαραίτητος.
Δύο κουπιά
Ένα κύριο κι ένα βοηθητικό. Το να βρεθείς μόνο σου στο πέλαγος με το μοναδικό σου κουπί σπασμένο ή απλά παρασυρμένο από τα ρεύματα είναι κάτι που δεν θες να το βιώσεις. Το εφεδρικό κουπί πάνω στο ντεκ είναι κάτι που μπορεί να σε βγάλει από ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.



Ένα κατάλληλο για κωπηλασία σωσίβιο και μια κατάλληλη ποδιά (spraydeck)
Ανεξάρτητα από το πόσο καλός κολυμβητής είσαι ή πόσο κοντά στην ακτή κωπηλατείς, το κατάλληλο σωσίβιο δεν θα πρέπει ποτέ να λείπει από πάνω σου. Η ποδιά είναι αυτή που θα «στεγανοποιήσει» το σκάφος σου (το κόκπιτ), αποτρέποντας την είσοδο του νερού. Πρέπει να έχεις εξοικειωθεί με το να τοποθετείς και να απασφαλίζεις την ποδιά από το σκάφος, ενώ θα πρέπει και να φροντίζεις αυτή να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όταν κωπηλατούμε κοντά σε βραχώδεις ακτές, ένα κράνος κατάλληλο για θαλάσσια σπορ είναι απαραίτητο για την ασφάλειά μας.
Ρουχισμός
Κατάλληλη ανάλογα με την εποχή ενδυμασία
Οι καγιάκερ για το ντύσιμό τους πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη θερμοκρασία του νερού. Το χειμώνα, ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι η υποθερμία εφόσον βρεθούμε για πολύ ώρα στο νερό, ενώ το καλοκαίρι ο δυνατός ήλιος θέλει ιδιαίτερη πρόνοια και προσοχή. Ενδεικτικά, αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς ανάλογα με την εποχή είναι:
Kαλοκαίρι



Λίκρα, καπέλο, γάντια, παπούτσια ενώ μια μπαντάνα βοηθάει αρκετά στην προστασία λαιμού – προσώπου
Χειμώνας



Αδιάβροχα και καλά στεγανοποιημένα τζάκετ και ολόσωμες στολές (Drysuits), καπέλο ή σκουφί, γάντια, παπούτσια. Τις ημέρες που αφιερώνουμε πολύ χρόνο μέσα στο νερό για την εκπαίδευση ανάλογων τεχνικών, φοράμε και στολές νεοπρέν. Αυτό μας διευκολύνει και κάνει την παραμονή μας στο κρύο νερό ιδιαίτερα ευχάριστη ώστε να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευσή μας.
Αδιάβροχη τσάντα
Αν και τα σκάφη έχουν στεγανούς αποθηκευτικούς χώρους (ταμπούκια) καλό είναι να χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση του εξοπλισμού μας αδιάβροχούς σάκους. Κάποια υγρασία ή μία πολύ μικρή εισροή υδάτων στα ταμπούκια μας είναι φυσιολογική, ειδικά αν υπάρχουν συνθήκες κυματισμού ή αν κάνουμε ασκήσεις ρολ, οπότε σε αυτή την περίπτωση, αν δεν έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε τα πράγματά μας σε στεγανούς σάκους, μπορεί να αναγκαστούμε να κοιμηθούμε το βράδυ σε βρεγμένο υπνόσακο.
Σωστικά Μέσα
Είτε κάνεις μια μικρή παράκτια βόλτα, είτε ένα μακρινό ταξίδι, πρέπει να έχεις μαζί σου ένα βασικό διασωστικό εξοπλισμό. Μια σφυρίχτρα, ένα σχοινί ρυμούλκησης (tow line) και ναυτικές φωτοβολίδες, είναι απαραίτητα όταν τα μίλια αυξάνονται. Φυσικά, καλό είναι να ξέρουμε πότε χρησιμοποιούμε το κάθε τι. Αν και οι νυχτερινές πλεύσεις απαγορεύονται, ένας φακός μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε κάποιες περιπτώσεις.
Σχοινιά ρυμούλκησης και τρόμπα
Τα σχοινιά ρυμούλκησης είναι εξίσου σημαντικά, όπως και το εφεδρικό κουπί. Τα σχοινιά αυτά τα χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε το ναυτικό μας σύντροφο και να βγούμε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φυσικά πρέπει να εξασκούμαστε στις διασώσεις και στη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού σε κάθε ευκαιρία αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε μια τέτοια αβαρία. Τέλος, μια φορητή τρόμπα άντλησης για να αδειάσουμε το κόκπιτ μας από τα νερά είναι και αυτή αναγκαία, ειδικά αν είμαστε μόνοι μας στο νερό.
Ένα μαχαίρι
Ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστεί να κόψεις στη θάλασσα. Εκατομμύρια μέτρα από δίχτυα, σχοινιά και ένα κάρο άλλα απορρίμματα επιπλέουν στις θάλασσές μας, ένα μαχαίρι στο σωσίβιό σου είναι και αυτό απαραίτητο.
Ένα μικρό φαρμακείο
Ένα μικρό φαρμακείο όπως και το να ξέρεις να το χρησιμοποιείς είναι και αυτό κάτι που δεν πρέπει να λείπει από τον εξοπλισμό σου. Ένα τσίμπημα που μπορεί να σου προκαλέσει αλλεργία, ένα μικρό κόψιμο σε έναν βράχο ή μια στομαχική διαταραχή από το πρωινό σου μπορεί να είναι συνηθισμένα πράγματα στη στεριά αλλά στη θάλασσα όλα αποκτούν μια άλλη διάσταση.
Μέσα επικοινωνίας
Στην αρχή μπορεί να είναι ένα κινητό τηλέφωνο σε αδιάβροχη θήκη (ευκολά προσβάσιμο). Με τον καιρό όσο οι απαιτήσεις και τα μίλια αυξάνουν, δεύτερό αδιάβροχο κινητό όπως και ένα φορητό VHF είναι αναγκαία.