Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε τα γροιλανδικά κουπιά και τα πλεονεκτήματά τους, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι θα εκφράσουμε προσωπικές απόψεις, καθώς και ότι ο κάθε κωπηλάτης, μέσα από το προσωπικό του στυλ και αυτά που έχει θέσει ως κωπηλατικούς στόχους, βρίσκει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τον ίδιο. Εξάλλου στην κοινότητά μας έχουμε πρεσβευτές και εκπαιδευτές όλων των ειδών.

Τα γροιλανδικά κουπιά διαφέρουν από τα σύγχρονα Euro/Wing αρχικά ως προς τη λεπίδα. Δεν έχουν τη λεγόμενη «κουτάλα» ούτε τον άξονα των ευρωπαϊκών ενώ στο μάτι μοιάζει σαν ένα ομοιόμορφο κομμάτι. Στην άκρη τους είναι πιο πλατιά και όσο πηγαίνουν προς το κέντρο τους στενεύουν. Στις μέρες μας το υλικό κατασκευή τους είναι ξύλο (συνήθως κέδρος) ή ανθρακόνημα. Τα ξύλινα κουπιά πρέπει να «μονώνονται» από το θαλασσινό νερό και το ρόλο του λίπους φάλαινας των Γροιλανδών έχει πάρει το λινέλαιο.
Τα γροιλανδικά κουπιά είναι πιο απαλά στη πλεύση και δημιουργούν την αρχική ψευδαίσθηση ότι δεν έχουν την δύναμη να κινήσουν το σκάφος. Δοκιμάζοντας όλα αυτά τα χρόνια τα γροιλανδικά κουπιά σε όλους τους ρόλους ενός καγιάκερ, από μακρινά ταξίδια και καθημερινές προπονήσεις, εκπαιδεύσεις, ρολ και σερφ σε δύσκολους καιρούς, επιγραμματικά έχουμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
– Ο ίδιος κωπήλατης στις ίδιες συνθήκες χάνει σε ταχύτητα 0,2 έως 0,4 knots συγκριτικά με ένα αγωνιστικό wing.
– Δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις αρθρώσεις, κάνοντάς τα πρώτη επιλογή σε ανθρώπους με επιβαρυμένους τένοντες ή μακρινά πολύωρα ταξίδια.
– Χρειάζεται ένας μέσος χρόνος προσαρμογής 3 με 5 βόλτες για να καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση τους.
– Στο ρολ καθώς και στις στηρίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “the king of paddles”, δεν είναι τυχαίο ότι με τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί δεκάδες διαφορετικοί τρόποι επαναφοράς ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχει κάποιος με διαφορετικό τύπου κουπιού.
– Στο σερφ, εκεί που το αρχικό άρπαγμα της λεπίδας έχει μεγάλη σημασία, το γροιλανδικό κουπί δεν είναι στο στοιχείο του. Μπορείς να σερφάρεις αλλά θα πρέπει να έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο μαζί του για να τα καταφέρεις. Αντίθετα, όταν χρειαστείς στηρίξεις ή τεχνικές όπως “stern rudder” ή “low brace turn“ εκεί το γροιλανδικό αποκτά πλεονέκτημα.

Πέρα από ότι αναφέρθηκε, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που φέρνει τα γροιλανδικά κουπιά πάνω από όλα στη προτίμησή μας. Οι Γροιλανδοί λέγανε πως αν καταφέρεις να νιώθεις πως αντί για πόδια έχεις σκάφος, τότε θα μετατραπείς σε ένα θαλάσσιο λιοντάρι και αντί για πτερύγια θα έχεις το κουπί σου.
Με λίγα λόγια, το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των γροιλανδικών είναι η συνδεσιμότητά σου με το σκάφος και το νερό σαν ένα ενιαίο σύνολο. Με τον καιρό, η σύνδεση αυτή όλο και μεγαλώνει και αν πράγματι αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτά τα μοναδικά κουπιά, ίσως αντιληφθείς τι εννοούσαν οι Γροιλανδοί.


